Η συστηματική χρήση κάνναβης προκαλεί κατάθλιψη

Τα παιδιά και οι έφηβοι που καπνίζουν ινδική κάνναβη μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης κατάθλιψης.

Αρκετές μελέτες έχουν καταδείξει σχέση μεταξύ ινδικής κάνναβης, αυξημένου κινδύνου εκδήλωσης κατάθλιψης και αγχώδους διαταραχής, αλλά ορισμένες έχουν αποτύχει να επιβεβαιώσουν τον συσχετισμό.

Επιπλέον, δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο η ινδική κάνναβη από μόνη της ή και άλλοι παράγοντες επηρεάζουν τη σχέση αυτή.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας και Εξάρτησης στην Ολλανδία μελέτησαν στοιχεία για περισσότερα από 50.000 άτομα από 17 χώρες, που είχαν πάρει μέρος σε μελέτη για την ψυχική υγεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

 

Η έρευνα έδειξε ότι υπήρχε σχέση μεταξύ ινδικής κάνναβης πριν την ηλικία των 17 ετών και των πιθανοτήτων εκδήλωσης κατάθλιψης μετέπειτα.

Σ' όλες τις χώρες, η πρώιμη χρήση ινδικής κάνναβης σχετιζόταν με 50% αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης κατάθλιψης μετά τα 17.

Η σχέση ίσχυε και όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν άλλους παράγοντες, όπως την αυτό-αναφερόμενη πρόσφατη χρήση ινδικής κάνναβης, το κάπνισμα και το αλκοόλ, και το ιστορικό ψυχικών προβλημάτων, όπως φοβίες και άγχος.

Η ισχύς της σχέσης αποδυναμώθηκε όταν οι επιστήμονες συνεκτίμησαν τα παιδικά προβλήματα διαγωγής, όπως μπλεξίματα σε καβγάδες και μικροκλοπές ή κοπάνα από το σχολείο.

Τα προβλήματα διαγωγής μπορεί εν μέρει να εξηγήσουν την σχέση μεταξύ πρώιμης χρήσης ινδικής κάνναβης σε συμμετέχοντες από συγκεκριμένες χώρες, περιλαμβανομένων των εθνών όπου η πρώιμη χρήση ινδικής κάνναβης και κατάθλιψης είναι ισχυρότερη, όπως η Νέα Ζηλανδία και η Νότιος Αφρική.

Η μελέτη πάντως έχει περιορισμούς. Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν σε μια μόνο φάση και δεν ετέθησαν υπό παρακολούθηση, άρα δεν καταγράφηκε τη συνέβη πρώτα, η χρήση ή η κατάθλιψη.

Επίσης, οι συμμετέχοντες ελέγχθηκαν για ενδείξεις κατάθλιψης (αίσθημα θλίψης και άλλα συμπτώματα, όπως αλλαγή όρεξης και προβλήματα ύπνου, που διαρκούσαν τουλάχιστον δύο εβδομάδες) και τους ζητήθηκε να ανακαλέσουν πότε άρχισαν τα πρώτα αυτά σημάδια.

Όσοι δήλωσαν ότι ήταν 17 ετών και άνω όταν ξεκίνησε η κατάθλιψη θεωρήθηκαν «περιπτώσεις». Από το σύνολο των χωρών, 9.647 συμμετέχοντες πληρούσαν τα κριτήρια και συγκρίθηκαν με 41.000 άνδρες και γυναίκες που δεν είχαν στο παρελθόν ή το παρόν κατάθλιψη.

Στην ομάδα της κατάθλιψης, το 9% δήλωσε ότι έκανε χρήση ινδικής κάνναβης πριν τα 17, ενώ το ίδιο ίσχυε και για το 7% της ομάδας ελέγχου. Γενικά, άνδρες και γυναίκες που είπαν ότι είχαν κάνει χρήση πριν τα 17, είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να έχουν καταθλιπτικό επεισόδιο μετά τα 17 έτη.

Ο τύπος σχεδιασμού της μελέτης δεν αποδεικνύει ότι η ίδια η ινδική κάνναβη συντελεί στον αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης. Μπορεί για παράδειγμα, τα νεαρά άτομα που είναι ευάλωτα στη εκδήλωσης της ή σε άλλα ψυχικά προβλήματα να είναι επίσης επιρρεπή στη χρήση ινδικής κάνναβης.

Επίσης μπορεί όπως και άλλες ουσίες, όπως το αλκοόλ, να επιφέρουν αλλαγές στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο των παιδιών και των εφήβων και τελικά η ινδική κάνναβη να έχει τοξικές επιδράσεις.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Epidemiology.

Πηγή : Web Only

Enjoyed this article? Share it

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας, θα χαρούμε να σας ενημερώσουμε και να λύσουμε κάθε σας απορία.

 

Τηλεφωνα επικοινωνίας με το κέντρο απεξάρτησης και αποτοξίνωσης:

2392025456 ή 6974520527

Miscellaneous Information:
Το email σας δεν θα χρησιμοποιηθεί και δε θα κοινοιποιηθεί πουθενά.
Άκυρη φόρμα
Η αποστολή έγινε επιτυχώς!
Address
Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Γιώργος Βλάχος
Θεσσαλονίκη
Ελλάδα
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
info@pnoistizoi.gr
Phone
(+30)2392025456
(+30)6974520527
Website